Gent del Poble registrarà una moció per a la creació de la Regió Policial Girona Nord

En el proper ple de l’Ajuntament de Roses el grup municipal Gent del Poble registrarà una moció per demanar la creació de la Regió de Policia Girona Nord. Aquesta moció ha estat aprovada ja per l’Ajuntament de Castelló-Empuriabrava, i està previst que es presenti també a les localitats de Llançà i Figueres.

La dotació de mossos d’esquadra a la comarca de l’Alt Empordà ha patit en els darrers anys una progressiva reducció d’efectius al mateix temps que augmentaven els índexs de criminalitat. Segons les últimes estadístiques oficials del Ministeri de l’Interior, que recull les dades de tots els municipis de més de 20.000 habitants, les infraccions penals en el primer trimestre de 2022 han crescut a la demarcació de Girona un 26,6% respecte al mateix període de l’any passat.

La falta de mossos d’esquadra a l’Alt Empordà genera inquietud als municipis i des de fa anys el Consell d’Alcaldies de la comarca, els agents institucionals i els mateixos comandaments policials  reclamen al Departament d’Interior un increment de les dotacions d’agents a les dues Àrees Bàsiques Policials que hi ha a l’Alt Empordà, a Figueres i Roses. Aquesta situació no només té efectes en la seguretat ciutadana i la prevenció de fets delictius, sinó que suposa un increment de les càrregues de treball de les policies locals en aquells municipis que en disposen ja que sovint s’han d’assumir competències i serveis que correspondrien als Mossos, però que no poden atendre per les limitacions d’efectius.

Actualment, Girona és l’única demarcació catalana que compta amb una sola Regió Policial dels Mossos d’Esquadra, la qual cosa provoca que totes les unitats especialitzades del cos estiguin centralitzades a la ciutat de Girona. A Tarragona i a Lleida hi ha dues Regions Policials a cada demarcació, mentre que a Barcelona n’hi ha quatre. Amb l’objectiu de corregir la falta de mossos d’esquadra que pateix des de fa anys la comarca, la planificació de la futura Regió Policial Girona Nord, que englobaria com a mínim la totalitat de l’Alt Empordà, posaria fi a les mancances acumulades en aquest territori.

La Regió Policial Girona Nord seria una eina per reequilibrar la presència territorial dels Mossos d’Esquadra i acabar amb el greuge de la demarcació de Girona, de ser l’única de Catalunya amb una sola regió policial unificada. El fet que l’Alt Empordà tingui la principal i més transitada frontera de l’Estat amb la resta d’Europa, que sigui la comarca amb més municipis de Catalunya, que la seva capital sigui la segona ciutat de la demarcació, que rebi un importantíssim flux turístic internacional, que aculli la única presó de la demarcació de Girona i que tingui una taxa de criminalitat alta associada a les seves característiques i ubicació, són raons de pes suficients que justifiquen la configuració d’aquesta Regió Policial pròpia.   

Aquesta nova configuració forçaria a dotar tota la zona de més efectius i recursos, així com la presència permanent de les unitats especialitzades del cos, com l’Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO), investigació o policia administrativa, actualment a Girona. D’aquesta forma, la Regió Policial Girona Nord implicaria reforçar les Àrees Bàsiques Policials (ABP) de Figueres i Roses, consolidar les comissaries de districte de la Jonquera i l’Escala, ampliar els serveis i la dotació de l’Oficina Policial de Portbou i ubicar una nova seu de la Regió Policial en un espai que s’hauria de determinar, a l’àrea urbana de Figueres i ben connectat amb la resta de la comarca i amb les principals vies de comunicació.

És per tot això que el grup municipal de Gent del Poble de Roses demana al Ple de l’Ajuntament de Roses que s’adoptin els acords següents:

  • Reclamar al Departament d’Interior que sigui sensible a les demandes de la comarca i que, a curt termini, reforci les plantilles de mossos d’esquadra de les Àrees Bàsiques Policials de Figueres i Roses.
  • Demanar al Govern de la Generalitat que impulsi la creació de la regió policial Girona Nord amb un àmbit d’influència que hauria d’abraçar, com a mínim, els 68 municipis de la comarca de l’Alt Empordà. Per assegurar l’eficàcia i coordinació de la futura regió policial, la proposta hauria d’incorporar també l’adaptació als mateixos límits territorials de les regions d’Emergències tant de Bombers com del SEM, actualment també centralitzades en una sola àrea per a tota la demarcació.
  • Traslladar aquest acord de ple al president de la Generalitat, M. Hble. Sr. Pere Aragonès, al conseller d’Interior de la Generalitat, Hble. Sr. Joan Ignasi Elena, i al director dels serveis territorials del Departament d’Interior a la demarcació de Girona, Sr. Jordi Martinoy.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *