MOCIÓ DEL GRUP MUNICIPAL GENT DEL POBLE DE ROSES PER REBUTJAR EL VOT EN CONTRA, EN EL PARLAMENT DE CATALUNYA, A CREAR EL PARC NACIONAL DELS SISTEMES DELS CANYONS SUBMARINS DE LA COSTA BRAVA.

El diputat, Dani Cornellà, en la sessió del dia 21 de juliol de 2022, va presentar i defensar una moció per desplegar la Llei de protecció i ordenació del litoral aprovada al parlament el 2019, posant especial interès en l’aprovació de la creació del conservatori del litoral i la partida pressupostària corresponent, al més aviat possible dins aquesta legislatura. Alhora, va defensar la necessitat d’aprovar el Pla de protecció i ordenació del litoral incorporant elements per la desrigidització, restauració i conservació del litoral.

 La moció va ser aprovada en la seva majoria de punts, però en el punt en el que s’instava a fer efectiva la protecció del 30% de la superfície marina del mar mediterrani a Catalunya,el PSC, VOX, C,s i PP van votar en contra i en el punt en que s’instava a crear el Parc Nacional dels sistemes dels canyons de la Costa Brava perquè és una de les zones més productives i amb major biodiversitat de tot el mediterrani, un parc molt necessari per mitigar els efectes del canvi climàtic i per a la preservació de molts hàbitats i espècies, els grups parlamentaris del PSC, ERC, JUNTS i VOX també van votar en contra.

 Amb aquesta votació veiem com el govern de Junts i ERC de la mà del PSC i de VOX voten en contra d’una proposta molt important pels municipis costaners de la Costa Brava i per la resta de comarques gironines, ja que la creació d’aquest parc suposaria la protecció de tota la superfície marina de la costa Brava, un espai que la comunitat científica recolza perquè s’agruparien més de 10 espais marins protegits que necessiten una connectivitat per ser ecològicament funcionals.

 La preocupant decisió dels principals partits parlamentaris a l’hora d’actuar en contra de la protecció del litoral català, enfront a les continues amenaces per part de diferents empreses i lobbys per el seu interès econòmic particular, en detriment de la biodiversitat marina i la sostenibilitat, en un moment en què l’emergència climàtica urgeix la protecció de la biodiversitat per mitigar els efectes del canvi climàtic, fa que entenguem necessari la implicació i la veu dels representants polítics locals envers a aquesta situació.

 Volem protegir el nostre litoral i amb ell la major biodiversitat de tot el mediterrani? o pel contrari, volem aplanar el terreny a que qualsevol empresa pugui fer a casa nostre, actuacions en detriment de la biodiversitat, l’economia local, i la lluita contra el canvi climàtic, amb l’excusa d’una transició energètica necessària però que no sempre contempla la protecció del medi ambient? 

Creiem que la creació d’un parc nacional d’aquestes característiques no només garantiria la protecció de l’excepcional biodiversitat marina de la Costa Brava, que els experts han assenyalat com a una de les zones més valuoses del Mediterrani, sinó que és un pas imprescindible per a garantir un futur sostenible dels municipis de la Costa Brava que es basi en unes activitats econòmiques respectuoses amb el medi ambient.

És per tot això que el grup municipal de Gent del Poble de Roses demana al Ple de l’Ajuntament de Roses que s’adoptin els acords següents:

 1.- Rebutjar la decisió presa per el Parlament de Catalunya a la proposta de crear el Parc Nacional dels sistemes dels canyons de la Costa Brava.

 2.- Fer saber al Parlament de Catalunya i a la Consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de Catalunya, Hble. Teresa Jordà que la Llei de protecció i ordenació del litoral preveia la creació del conservatori del litoral ara fa un any, reclamar es compleixin els terminis de les lleis aprovades al Parlament de Catalunya. 

3.- Demanar a l’Estat Espanyol, a fer efectiva la protecció del 30% de la superfície marina del mar mediterrani a Catalunya, i crear el Parc Nacional dels sistemes dels canyons de la Costa Brava.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *